19 Απρ 2012

Ιός κηλίδας νεκρωτικού δακτυλίου.


Προκαλών οργανισμός: Prunus necrotic ring spot virus (ιός Stecklenberger virus βυσσινιάς)

Φάσμα προσβαλλομένων: κερασιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά, ροδακινιά, βερικοκιά, είδη άγριας δαμασκηνιάς. .

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Είναι η πιο διαδεδομένη ιογενής πάθηση των πυρηνόκαρπων. Μολύνει σχεδόν όλα τα είδη των πυρηνόκαρπων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των παλαιότερων φυτειών, το ποσοστό της μόλυνσης μπορεί να είναι σημαντικό και να οδηγήσει στην καταστροφή των αποδυναμωμένων δέντρων. Ο ιός μεταδίδεται μέσω αναπαραγωγικού υλικού, μοσχεύματα, βλαστούς, σπόρους, γύρη και νηματοειδείς, (π.χ.Longidorus elongatus). Tα φυντάνια από υγιή μητέρα μπορεί να φέρουν την ασθένεια ως αποτέλεσμα της λίπανσης με μολυσμένη από τον ιό γύρη.




Συμπτώματα:
Σημαντικότερες ζημιές προκαλεί στην κερασιά. Ονομάζεται επίσης και ασθένεια Stecklenberg. Στα μολυσμένα δέντρα διακρίνονται δύο τύποι συμπτωμάτων, ανάλογα με την κατάσταση του δέντρου: πρώτα, στο στάδιο του σοκ, και ύστερα, στο χρόνιο στάδιο. Στην πρώτη περίοδο της μόλυνσης παρουσιάζονται τα συμπτώματα του σοκ που συνοδεύονται από παραμόρφωση βλαστών και μίσχων και καταστροφή. Καστανές νεκρωτικές κηλίδες εμφανίζονται στα φύλλα τα οποία γίνονται πορώδη. Στα νεότερα φύλλα, αχνά πράσινα ή κίτρινα σχέδια παρατηρούνται μαζί με στίγματα χωρισμένα σε αρκετές ζώνες. Στο χρόνιο στάδιο, δηλαδή το δεύτερο χρόνο της μόλυνσης, οι παθολογικές αλλαγές των φύλλων επιτείνονται. Τα εντυπωσιακότερα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα: οι νεκρωτικές κηλίδες καλύπτουν όλο το φύλλο, στενεύουν και λάμπουν, κι ύστερα το φύλλο γίνεται εύθραυστο. Ευδιάκριτη οδόντωση στις άκρες του φύλλου. Σημαντική μείωση παραγωγής, σα συνέπεια της ανεπαρκούς στερέωσης και αργή καταστροφή είναι τα τυπικά συμπτώματα της μολυσμένης βυσσινιάς, που οδηγούν το δέντρο σε ολική παρακμή. Η ευαισθησία του κάθε είδους ως προς τον ιό, είναι διαφορετική. Στην κερασιά τα συμπτώματα εμφανίζονται με μορφή νεκρωτικών κηλίδων στα πρώτα ανοιξιάτικα φύλλα. Στην περίπτωση των δέντρων που πάσχουν από την οξεία μορφή της ασθένειας, η γονιμότητα και η παραγωγικότητα μειώνονται.

Τα δέντρα υπαναπτύσσονται και σύντομα παρακμάζουν. Η ένταση των συμπτωμάτων δεν βρίσκεται σε ευθεία σχέση με το είδος.

Στην περίπτωση των επιλεγμένων δαμασκηνιών, αδύναμα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο στα νεαρά φυτά. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση. Στη ροδακινιά και τη βερικοκιά, εμφανίζονται ειδικά συμπτώματα ως αποτέλεσμα του ιού. Εντοπίζουμε ρητίνη στο φλοιό, το φύλλωμα αδυνατίζει, τα κλαδιά κυρτώνουν και η όλη εμφάνιση του δέντρου δείχνει ασθένεια.

Κύκλος ασθένειας:
Σε πολλά πυρηνόκαρπα ο ιός παραμένει λανθάνων. Η ευαισθησία συγκεκριμένων ειδών και γενών είναι διαφορετική. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων βρίσκεται σε στενή σχέση με τις καιρικές συνθήκες. Ένας θερμός Μάης ύστερα από ένα ψυχρό και ξηρό Απρίλη, δεν ευνοεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων του ιού. Τα μη εξειδικευμένα συμπτώματα ενισχύονται από τον ιό αλλά και άλλους παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου