19 Απρ 2012

Όλες οι πτυχές του άγνωστου Goji Berry παρουσιάστηκαν στη Νάουσα.


Τα σημαντικότερα οφέλη από την κατανάλωση του Goji Berry, αλλά και τις δυσκολίες και τα μειονεκτήματα της καλλιέργειας, όπως το υψηλός κόστος της παραγωγής και της συγκομιδής των καρπών τόνισαν οι εισηγητές που συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρρυ, την οποία διοργάνωσε το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Νάουσας.


Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με σημαντική συμμετοχή αγροτών και λοιπών ενδιαφερόντων, την Κυριακή 8 Απριλίου, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Βέρμιον».
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο Δήμαρχος Νάουσας Αναστάσιος
Καραμπατζός μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης εντάσσεται στις δράσεις του Δήμου για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή και τις δυνατότητες για την ανάπτυξη της περιοχής. Υπογράμμισε ότι στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και τάση στροφής στον πρωτογενή τομέα και σε καλλιέργειες, που έχουν προοπτικές και μπορούν να στηρίξουν το εισόδημα (όπως Γκότζι Μπέρρυ, Ιπποφαές, Τρούφα κλπ.).
Σημείωσε ότι η Νάουσα έχει ταυτιστεί με την ανάπτυξη της δενδροκομίας, τομέα στον οποίο πρωτοπόρησε πριν από δεκαετίες και σήμερα συνεχίζει, παράγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που αποτελούν τη σημαντικότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής, μετά τα γνωστά προβλήματα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση, συγχαίροντας τα στελέχη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και την Αντιδήμαρχο Ευδοξία Ιτσκάρα για τη διοργάνωση της ημερίδας. Ευχαρίστησε τους εισηγητές για την στήριξη της πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογες ενημερωτικές δράσεις θα συνεχιστούν από το Δήμο και το επόμενο διάστημα.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κ. Ελένης Παναγιώτου, Τεχνολόγου Γεωπονίας, του Δρ. κ. Αθανάσιου Γκέρτση, Καθηγητή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, του Αγροτο-Οικονομολόγου, κ. Ιωάννη Γαλάτουλα και του κ. Θωμά Μισαηλίδη, Τεχνολόγου Γεωπόνου και Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Πιστοποίησης Green Control.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν αναλυτικά και με στοιχεία στα πλεονεκτήματα, αλλά και στις δυσκολίες της καλλιέργειας Goji Berry, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε το στέλεχος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης  Δήμου Νάουσας, Ζαφείρης Τσουκαλάς.

Ποιο είναι το Goji Berry
Το φυτό Goji Berry είναι ένα θαμνώδες δέντρο. Ζει μέχρι 100 χρόνια και παράγει καρπούς από τον 1-2 χρόνο, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει στον 3-4 χρόνο, η οποία φθάνει να διατηρείται μέχρι και το 35ο έτος. Παράγεται στην Ασία σε διάφορες ποικιλίες και μεγέθη και θεωρείται το Νο1 ελιξίριο υγείας και μακροζωίας, αφού το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι να αντιστρέφουν τη διαδικασία γήρανσης σε μεγάλο βαθμό, όταν καταναλώνονται καθημερινά σε ακατέργαστη και φυσική μορφή. Είναι επίσης τροφή με υψηλό δείκτη περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Τα σημαντικότερα οφέλη από την κατανάλωση των Goji Berry είναι:
-Προστασία του DNA με αντιοξειδωτικά,
-Έχουν αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες
-Προωθούν την παραγωγή ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης
-Βελτίωση της όρασης
-Ενίσχυση της λίμπιντο και σεξουαλική τόνωση
-Έλεγχος της χοληστερίνης και πίεσης του αίματος
-Βοηθούν στο συκώτι, στην πέψη και στο κυκλοφορικό
-Βελτίωση του ύπνου
-Αύξηση ενέργειας.
Ακόμη, αναφέρθηκαν οι δυσκολίες και τα μειονεκτήματα της καλλιέργειας Goji Berry, όπως το υψηλός κόστος στην παραγωγή και τη συγκομιδή των καρπών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Παππάς, γεωπόνοι, εκπρόσωποι συλλόγων, παραγωγοί από πολλές περιοχές της χώρας, όπως Καρδίτσα, Τρίκαλα, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, Πιερία, Βέροια, Έδεσσα κ.ά.. Σε όλους απονεμήθηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής.

Πηγή: www.naoussa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου